Tuesday, November 24, 2009

Abbotsford'i klooster

Vaade aijast 

Sygise(talve) vaade sisehoovile

 Yks abihoonetest - meenutab eestimaa moisaid

Yksik nurgatorn

Selle kloostri vahetus laheduses ma elangi. Ja meie maja, kus ma elan, on olnud eelnevalt nunnade eluase. 

Kloostril endal on olnud huvitav ajalugu. Kloostri tegevus oli eelkoige suunatud abivajajatele naistele (yksikemad, vagivalla ohvrid jne). Kui kloostri paevad said loetud, jai see lihtsalt ripakile... ajakatte ootele.

Yhel hetkel avastasid kinnisvara arendajad, et see suurejooneline ehitis on suureparane voimalus luksuskorterite ehitamiseks. Kloostrit ymritseb ilus avar roheline aed (park), mis oleks jaanud vaid majaelanike kasutusse - eramaaks. Jah, ja kinnisvaraarendajad ostsidki maja valja. Kuid siis joudis uudislugu kohalike elanike korvu, ning nemad ei olnud sellega nous, et see vaartuslik hoone koos pargiga oleks jaanud vaid kaputaie rikkurite eralobuks. Kohalikud elanikud asusid koguma allkirju, et omavalitsus keelaks kinnisvaraarenduse kloostris ja et hoonele tootataks valja avalikku kasutust toetav kontseptsioon. Piirkonna elanikud voitsid ning omavalitsus oli sunnitud kloostri valjaostma. 

Valjavote Wikipediast: The Abbotsford Convent is located in Abbotsford, Victoria, an inner city suburb of MelbourneAustralia. The Convent is in a bend of the Yarra River west of Yarra Bend Park, next to the Collingwood Children’s Farm. During the 19th and part of the 20th century the 6.8 hectare site was a convent. Today the site and it's buildings are used as an arts and cultural hub, the grounds, historic buildings and gardens are occupied by and host artisans; community and cultural events and cultural institutions, a community classical music radio station, live music performances, a gallery, theatre, markets, bakery, bar, cafe and organic, vegan, pay-as-you-feel restaurant. 

There are 11 buildings on the site; the Convent, Convent Annexe, St Euphrasia, Providence, Rosina, St Mary's, Mercator, Magdalen Laundries, Sacred Heart, Industrial School and St Anne's.

Kloostri lahedus on yks pohjuseid, miks me ei soovi oma elukohta vahetada. Siin on lihtsalt nii hea ja ilus.

No comments: