Sunday, January 31, 2010

Kirjutamisest ja kirjanikest...

Eile kohtusin (taaskord läbi Jamesi) Kate Holdeniga. Kate on kolumnist The Age kultuurilisale + kirjanik. Ta on, nagu James nimetas, oma eagrupi edukamaid kirjanikke. Aga... tema elu ja läbilöömine pole olnud lihtsad.

Raamat, mis talle edu tõi, oli "In my skin". Nimelt oli ta enne raamatu kirjutamist heroiini sõltlane ja prostituut. Raamatut saatis rahvusvaheline edu. Hiljem, tänu raamatule, pakuti talle kolumnisti kohta The Age´s. Sealt edasi kirjutas ta kaks uut romaani, aga kirjastused lükkasid ta ideed järjepanu tagasi. Neid raamatuid ei avaldatud, kuigi ta oli siis juba tuntud. Nüüd kirjutab ta taas romaani, mis on inspireeritud tema enda elust, tema perioodist prostituudina ja sellele on kokkulepe kirjastusega olemas.

Väga huvitav oli temaga vestelda, sest ta oli hiljuti külastanud Soomet ja mäletasin tema kolumni Soome kohta.

James kirjutas raamatu "Bob Brown, gentle revolutionary". See on elulugu Tasmaaniast pärit poliitikust, kes asutas maailma esimese rohelise erakonna, kes oli austraalia esimesi avalikke gei-poliitikuid ning kes nüüd esindab rohelisi parlamendis. Selle raamatu kirjutas ta enne 30. sünnipäeva. Nüüd on ta asunud tööle uue idee kallal, et enne 40.ndat sünnipäeva see ehk avaldada.

Hetkel loen raamatut Edmund White "City boy", mis räägib loo kirjaniku elust New Yorgis, kuidas ta saabus suurlinna sooviga kuulsaks kirjanikuks saada ning kuidas tema romaan järjepanu kirjastuste poolt tagasi lükati. Enne 30.ndat verstaposti naeratas talle õnn ja tema esikromaan ilmus. Nüüd on ta maailmakuulus kirjanik.

Mina olen 27, mu põlvkond suundub 30.nda verstaposti suunas...

No comments: