Friday, September 24, 2010

Vaikene ja vaikne Vilnius

Oleme nyyd Vilniuses, kolmas paev varsti loppemas. Vilnius on loomulikult samuti ilus, aga... Liiga madal. Ma olen Tallinna sihvakuse ja korgustesse pyrgimise sooviga enam harjunud. Vilnius on siiski enam boheemlaslik kui Tallinn. Elu siin on palju vaiksem ja aeglasem kui Tallinnas. Pole ka Tallinnale omast tibindust. Vilnius siiski mu lemmik linnade hulka ei kuulu... Kuigi...
Mis on huvitav, on see, et linnas on palju grafitit, ka vanalinnas ja vaga julgesti. Ei hairi silma yldse.

Elame siin yhes skvotis, mis on vaga uhke hoone, vanalinna laheduses endine raudteetooliste kultuurimaja. Siin elab kokku ~10 noort inimest. Elekter neil on, aga vett pole, seega oleme kolmandat paeva pesemata. Vetsus kaime pigem kohvikutes.
Skvott on siin toesti lahe. Inimesed sobralikud. Tundub, et koik noored on siin ka taimetoitlased, kes pruulivad head koduolut.

Kuigi peatusime siin nadala sees, oleme endi elu siin huvitavaks teinud. Eile kaisime olut joomas yhe tegelasega. Lopuks oli tunne, et ta Vilniuse maffia vms, igatahes tundis ta koiki turvamehi ja hoidis meil kuidagi silma peal. Natuke oudne oli ka... Sest, kes teab. Ta oli gay ja siis tundus, et ta oli vaga krampis ja valmis end koheselt kaitsma kui keegi peaks midagi kobisema voi vagivaldseks muutuma.

Vilnius on vaga homofoobne. Meie sober tegi lausa Vilnius Euroopa Kultuuripealinna parodeeriva margi - Vilnius Capital of Homophobia. Ja toesti, siin on homofoobne olla. Aga odav! Vilnius on vaga odav! Sook on odav, jook on odav, takso on odav jne.

Leidsin yhe vahva foto Vilniuse vanalinna kohta tekstiga:
AROUND THE SAME OLD TOWN.

Mingis mottes vaga tabav.

Leedul on vaga suur inimeste valjavool. Iga aasta lahkub ~9000 (voi oli see 90 000?) inimest! Sisse eriti ei tule keegi. Loomulikult lahkuvad enasmasti noored. Ka siinsed noored ytlevad, et elu siin on liiga konservatiivne, ahistav. Statistika ytleb, et kui nii edasi laheb, siis aastaks 2050 pole keagi Leetu alles jaanud.

Skvotis on lahe, Vilnius on ka tore. Koikjal on palju kirikuid. Huvitav on ka Vilniuse asutamise legend, mis raagib loo sellest, kuidas paganlik preester seletas lahti yhe unenae ja sellest juhtuvalt rajati Vilnius. Seega on linnal paganlikud juured.

Homme lahkume Riiga, aga voib-olla mitte, sest homme on skvotis ka pidu... Yhe me juba magasime Varssavis maha... Homme on Moodsa Kunsti Muuseumis ka uue naituse avamine, sinna saaks ka minna... Tana oli siin yhes galeriis naituse avamine, kuhu meid kutsuti, aga kuhu ei lainudki.

Mingis mottes on kunstist juba korini. Euroopa vanad linnad on vaga ilusad. Olen end tais soonud kunstist ja ilust.

Life is what you make it. Kogesin kirjutamise ajal deja vu-d... Et need inimesed siin skvotis ja mina takerdunud yhe lause juures... Neil on siin wifi.

1 comment:

Eveliis said...

kuidagi jube lahe on turvaliselt kodus (kus wc ja vesi on olemas) istudes su seiklustele kaasa elada. sa peaksid hakkama elukutseliseks maailmaränduriks