Wednesday, October 6, 2010

Viire Valdma porised jäljed lumel

Postimehe 2.oktoobri Arvamu Kultuur lisas avaldati meie ühe esinäitlejanna esikluulekogust luuletus, mis tekitas minus kui kultuurikorraldajas küsimuse tsensuuri ja vabaduse üle kunstis (ka ajakirjanduses). Kas läbi kunsti on lubatud avalikustada kõike? Kindlasti, kõlaks vastus juba ette, see on ju kunstniku vabadus. Aga mis siis kui luulest õhkub ksenofoobiat ja patriarhaalse ühiskonna ülistamist?

Võib-olla polegi see küsimus nii tõsine, kuid kuna ma tõlkisin Viire Valdma luuletuse ka oma austraallasest ajakirjanikust sõbrale, siis tema ei suutnud uskuda, et see luuletus avaldati ajakirjanduses. Austraalias oleks see põhjustanud skandaali. Ja tegelikul olin ka ma ise üllatunud, leides sellise luuletuse avaldatuna eesti suurimas päevalehes.

Luuleread, mis minus kõhedust tekitasid kõlavad järgnevalt: “… nägin higist neegrit, Eesti passi tahtis, Neeger astus tuppa, ütles “Tere”, naine hülgas ära oma pere.”. Ma pole kunagi olnud nõus, et neeger on eesti keeles aksepteeritav sõna. Pigem leian ma, et avara silmaringiga inimesed kasutaksid muid sõnu. Sellised avaldatud read vaid õhutavad ksenofoobiat takka. Teiseks tekkis küsimus, et kas kõnealune “neeger” peaks kõnelema aafrika keeles? Siinkohal meenub mulle vestlus kahe inglasest mustanahalise vahel, kellest üks teatas, et vahel, kui ta piiri ületab, küsitakse, kus on tema kodu, hoolimata et pass näitab sünnikohaks Inglismaad. Rahu saabub siis, kui mustanahaline teatab, et kodu on Aafrika, kuigi ta seal kunagi viibinud pole. Selle luuletuse vaimus võiks ju jätkata, et venelane = tibla, moslem = terrorist ning samuti eestlane = mats.

Luule kulges edasi patriarhaalses vaimus: “Nägin nutvaid mehi, armu palumas, naisi nägin seda talumas. Eesti meeste hulgas nägin sootust…”. Selle luule vaimus tundub, et eesti mees peaks oma emotisoonid endale hoidma. Kehtib vana mehi hävitav paradigma “Mehed ei nuta!”.

Luuleread lõppevad: “Und et oleks näinud – pole lootust.”. Tundub, et luuletus oli Viire Valdma õudusunenägu. Loodan, et näitlejanna sellest unest üles ärkab, tegelik elu pole sugugi nii hull. Nii mõnigi mustanahaline soovib öelda “Tere” ning nii mõndeki mehed arvastavad oma tundeid välja näidata. Lootus on, et kogu me kultuurieliit pole ksenofoobsusele ja patriarhaalsusele kalduv. Ja lootus on, et Viire Valdma esikluulekogust võib leida ehk ka midagi humaansemat.

14 comments:

Helen said...

Sa peaksid selle kriitika neile saatma, kes selle avaldasid.
Nukker ikka, kuidas asjad on ja kuidas nad ei liigu.

Anonymous said...

mina arvan sama. see on vaert kriitikatükk et seda hoida vaid internetis, las loevad ka kultuurrahvas. see on hästi kirjutatud

südamega,
asi on Sulle hinge läinud
ja sellest Sa kirjutad hästi!izat

Anonymous said...

Segaseks jääb su kirjatükk, alustad ühe nimega, lõpetad teisega.

Mida ise ka teed või lood.

Anonymous said...

Mis viga võib olla su meelest patriarhaadil?
Kas ise kardad mehena võtta hoolt ja vastutust?

Anonymous said...

Aga kui osa eestlasi mõtlebki niimoodi? Kas on õige siis seda tsenseerida - teha nägu, nagu kõik oleks hästi ja korras, samal ajal kui teistsuguse nahavärviga inimene saab ikka kuskil Tallinna hämaras kangialuses või Tartu pimedal puiesteel peksa? Omamoodi potjomkinlus?
Parem siiski avalik diskussioon, millest rahvas võib ka midagi õppida - avaldus ja selle kriitika.

K.

Tanel Jan said...

Jah, parandasin lõpus nime ära (hooletus:). Saatsin ka selle teksti kui lugejakirja, aga ei avaldatud:) Pole hullu, mõtlesin, et panen vähemalt blogisse.

Ps! Patriarhaadi kohta vastan sedasi, et kui 8 märtsil tähistatakse naistepäeva, siis eestis ootavad naised meestelt lilli ja kommi, aga on riike, kus naised lähevad sel päeval tänavatele ja näitavad enda olemasolu ning tähistavad selle päevaga endile võidetud vabadusi alates valmisõiguse kättevõtmisest jne. Räägime ju praegu võrdõiguslikkusest ning isegi naisjuhid ise on avaldanud arvamust, et naised ise annavad vabatahtlikult juhtpositsioonid meeste hoida, et las mees otsustab...

Aga selle luuletuse vaimus, et mees ei tohiks nagu nutta... no ma ei tea, mis ta siis tegema peab, end täis jooma? Küla peale kaklema minema, et mingeidki emotsioone välja elada... Et nii need asjad vanal taluajal olid, mehed jõid täis ja kaklesid ning naised ootasid kodus oma purjus mehi...

Tanel Jan said...

Oeh, tegelikult avaldati see tekst, ma ei teadnudki... eilses PM-s oli. Tavaliselt on PM-l tava, et nad teavitavad autorit enne avaldamist... Siiski tore, et avaldati:)

Anonymous said...

Hmmm, mis need naisjuhid ja võrdõiguslikkus ikka teha saavad, kui naised usaldavad mehi.
Ei muud, kui sallima teiste valikuid.

Kust sa võid teada, et taluperemehed valasid emotsioone viina ja kaklustega välja?

Neil ei olnudki välja mõeldud maailmavalu põdeda ega, tegid igapäevast rasket tööd ja lapsi, laupäeval käisid saunas, pühapäeval kirikus.

See kes äripäeval jõi ning külavahel kakles, sellel polnudki õiget talu, sellest jobust polnd talupidajat.

Aga jah, et mida siis ise nagu teed ka.
Ahjaa, seda ka, et tappa saavad pimedal õhtul ikkagi rohkem heledanahalised, neid jääb suhteliselt tihedamalt pättidele ette.

Anonymous said...

See tappasaamise jutt oli tegelt siin ühele kommenteerijale, kes tunneb muret teistsuguse nahavärviga tappa saanu pärast ja üldse ei iitsatagi, et üleüldse on väga kole, kui kedagi pekstakse, nahavärvist olenemata.
Rääkige asjast, mitte et kellel on mis värvi nahk.

Anonymous said...

to anomymous

Kuule, jutt käibki siin rassismi ilmingutest. Nii et mis on su jutu point? Järjekordne demagoogia, mis jõuab ääri-veeri välja sinna, et valge heteromees on kõige diskrimineeritum olend siin planeedil?

K.

Anonymous said...

Demagoog oled sa ise, kui kasutad oponendi vastu loosungit "ründa esimesena".
Mis ääri-veeri, ise mõtled välja heteromehe mannetuse ja katsud teistele pähe määrida.
Vaata, kas seal, kus värvilisi ja tappasaamisi jagub kõigile, on ka sinu arust rassismi ilmingud või on kõik korras rassismiga, et saavad võrdselt tappa.
Ilming on sihuke, et meil on üldse kuritegevust palju, see sind ei morjenda.
Pätt on pätt on pätt ka siis, kui ta tõmbab lapselt ära telefoni või vanaemalt käekoti või tuleb lapsele või naisele kallale.
Heteromehe pärast ära sina ka muretse, see tegelane saab enamasti hakkama ja ei vingu, nahavärvist olenemata. Ja kui ei saa, ärgu kooserdagu pimedas mitteadekvaatses seisundis ringi või käigu enesekaitse kursused läbi.

Anonymous said...

to anonymus

Kas sa aru ei saa, et üks asi on igapäevane, üldine kuritegevus, mis võib võrdselt tabada kõiki, olenemata nahavärvist või rahvusest, hoopis teine asi aga ksenofoobiast või rassismist tulenev hate crime?

Sinu süüdistus, et ma ksenofoobia/rassismi teema all kõigi maailma inimeste heaolu pärast ei muretse, on lihtsalt naeruväärne. Vägivallal on erinevad põhjused ja nendega tuleb tegeleda eraldi. Täpselt samamoodi nagu psühholoog peab välja selgitama patsiendi mingi foobia põhjuse, et inimest aidata.

(Btw, ründa esimesena ei ole "loosung", vaid taktika.)

K.

Anonymous said...

Õigus sul, on-on loosung lehvitamiseks, et oleks mõjusam rünnata.
Astud hommikul välja ja muudkui korrutad ja kui mõte pähe tuleb, et oi, issand jumal, äkki võib olla meil tõenäosusteooria järgi sihuke kuramuse ilming ette tulnud, siis paned esimesena matsaka.
Sihuke ette hirmutamise taktika nn. foobikute vastu.
Et nad üllatusest hingest kinni sõnatult õhku ahmiksid.
(Ma muidugi ei mõelnud siinkohal otsest löömist.)

Anonymous said...

to Anonymous

Mul on kahju, kui sa tunned, et andsin sulle verbaalse nätaka. Kas puhun peale? :)

K.